دشمنی آمریکا مانع جدی توسعه
🌎 دشمنی آمریکا مانع جدی توسعه
✍ دکتر ناصر هادیان
🔹 ایلنا
🌿 اوضاع و احوال برای بازگشت سریع برجام مساعد است و پیشبینی میکنم که دولت آمریکا در 100 روز اول به برجام بازخواهد گشت. این در حالیست که قانون اخیر مجلس هم تصویب شده و من به غیر از بخش پروتکل الخاقی، با مابقیاش موافق هستم.
📌تا قبل از این اوضاع و احوال به قول خودشان صرفاً عقربه ساعت تحریم حرکت میکرد ولی با کاهش تعهدات برجامی ایران، عقربه یک ساعت دیگر هم شروع به کار کرد که البته حرکتش خیلی آرام بود اما حالا مجلس به حرکت این عقربه سرعت داده است.
📌بنابراین حالا هر دو ساعت در حال کار کردن هستند اما به نظرم ساعتی که ایران در بحث هستهای به راه انداخته، با سرعت بیشتری در حال طی شدن است و بایدن هم این را میداند. واشنگتن دریافته که حالا ثانیهشمار ساعت هستهای از ساعت تحریم سریعتر حرکت میکند و بر این اساس به دنبال آن هستند تا به برجام برگردند.
📌آنها به این نتیجه رسیدهاند که نمیتوان بیشتر از این صبر کرد تا ایران از درون فروپاشد یا مردم به خیابانها بریزند، لذا میتوانند کنگره، اروپاییها و حتی اسرائیل را نسبت به تحلیل خود آگاه کنند. به نظرم تیم بایدن با استناد به این مولفهها و سایر جهات، معتقد است که باید زودتر به برجام بازگردد و مابقی مسائل میان دو طرف بعداً مورد بررسی و گفتوگو قرار بگیرد.
🔺 برای بایدن رهبری جهان آزاد مهم است
📌یکسری از این مباحث داخل برجام است و بخشی دیگر خارج از آن قرار دارد. مثلاً ما بحث خسارات و مکانیزم ماشه را طرح کردیم و آنها هم مسائل داخل و خارج از برجام را طرح خواهند کرد. آمریکا معتقد است که فعلاً باید دو طرف به برجام بازگردند و تعهداتشان را انجام دهند و سپس در مورد مسائل دیگر صحبت کنند.
📌سیاست خارجی برای بایدن در درجه ثانویه اهمیت قرار دارد. او به حدی درگیر مسائل داخلی مانند پاندمی کرونا، احیای اقتصاد، دوقطبی نژادی و شکافهای اجتماعی است که فعلاً سرش به مسائل داخلی گرم است. او مجبور خواهد شد تا تمرکزش را بر مسائل سیاست داخلی معطوف کند. در عرصه سیاست خارجی، اولین موضوعی که برای بایدن مهم است، رهبری جهان آزاد است تا بتواند مجدداً در جایگاه راننده و رهبر دنیا قرار بگیرد و آن را تقویت کند که البته این در سطح کلان سیاستهاست. ابزار او در این مسیر بدون تردید دیپلماسی، چندجانبهگرایی و نهادگرایی خواهد بود تا بتواند هنجارهای لیبرال مدیریت جهان را مجدداً احیا کند.
📌درست است که بایدن دیپلماسی را در رأس کارهای خود قرار خواهد داد اما قطعاً از توانمندی و حضور نظامی ایالات متحده استفاده خواهد کرد و حتی تحریمها هم در جعبهابزار سیاست خارجی آمریکا موجود خواهد بود و برخلاف ترامپ، به موقع از آنها استفاده خواهد کرد.
🔺 پکن، 20 تا 25 سال با تبدیل شدن به قدرت جهانی فاصله دارد
📌آمریکای بایدن با فاصله زیاد تهدید اصلی را چین خواهد دانست. از منظر آنها چین یک قدرت رو به صعود است اما روسیه قدرت رو به افول معنا میشود. از اواخر دوران بوش پسر و اوایل ریاست جمهوری اوباما، سیاست محور شرق در دستور کار قرار گرفت که هدف نهاییاش مهار چین است.
📌توجه داشته باشید که فقط یک قدرت جهانی وجود دارد که آن هم آمریکاست و کشورهایی مانند چین، روسیه و اروپا قدرتهای منطقهای به حساب میآیند. اینکه میگویند آمریکا نمیخواهد چین به قدرت جهانی تبدیل شود، درست نیست، بلکه پکن حدود 20 تا 25 سال با تبدیل شدن به قدرت جهانی فاصله دارد. موضوع اصلی این است که واشنگتن نمیخواهد چین به هژمون منطقهای تبدیل شود.
📌راهبرد آمریکا در شرق آسیا و به خصوص در قبال چین، موازنه از راه دور است که آن را با تشکیل ائتلافی از ژاپن، کرهجنوبی، استرالیا، هند و کشورهای کوچکتر مانند تایوان به وجود بیاورد و خود خصوصاً با نیروی دریاییاش موازنه کننده باشد.
🔺بایدن ناتو را برای موازنه با مسکو تقویت خواهد کرد
📌در مورد روسیه باید گفت که بایدن ناتو را برای موازنه با مسکو تقویت خواهد کرد. در کل او میانه خوبی با روسها ندارد اما عقلانیت را کنار نخواهد گذاشت. دلیل این ضدیت هم به نوعی بحث دخالت در انتخابات آمریکا، اشغال شبهجزیره کریمه و سایر موضوعاتی است که در زمان ترامپ به آنها هیچگونه نگاهی نشد. روسها هم به دنبال یک سیاست عملگرایانه در مقابل آمریکا خواهند بود و احتمالاً روابط خوبی با تیم بایدن نخواهند داشت و دو طرف به سمت مدیریت تنش در روابط با یکدیگر خوهند رفت.
- ۹۹/۱۲/۰۶